domingo, 12 de junio de 2011

L'origen de les paraules (1)

La paraula escola ve del llatí schola ("lliçó, escola") i, aquesta, del grec  σχολή  "lleure", "oci", "temps lliure", "estudi", "escola".
És curiós que la paraula escola per a nosaltres implica deure i treball, mentre que originàriament significava tot el contrari: lleure i oci. La raó del significat originari és senzilla: l'escola és un lloc d'aprenentatge, és a dir, un lloc on es descobreixen les activitats plenament humanes, exemptes de les preocupacions del treball, la producció i les qüestions vinculades amb la subsistència. És per aquest motiu que l'escola rep el nom, originàriament, dels plaers.
Per tant, discipuli et discipulae, gaudiu d'aquest espai que és l'escola i tingueu present el que va dir Ciceró (a Juli Rufí, De Fig. Sent 19):
                     Litterarum radices amaras, fructus dulces.

1 comentario:

  1. Felicitats, Maria, pel teu bloc tan interessant.

    Corren mals temps per a la Cultura (en majúscules) a tot arreu. Grècia i Itàlia, el bressol de la Cultura, ara estan entre els països considerats "PIGS" , Portugal, Irlanda, Grècia, Spain, ("porcs" en sentit pejoratiu, per haver-nos endeutat i haver d'ésser rescatats pels "rics")

    Estarem en contacte
    Una abraçada
    Eva

    ResponderEliminar